۱۱ حوت ۱۳۹۹
وزارت خارجۀ ایالات متحدۀ امریکا میگوید که آقای خلیلزاد این بار به دوحه کابل و شماری از پایتختهای دیگر منطقه میرود.
وزارت خارجۀ ایالات متحده روز یکشنبه (۱۰ حوت) میگوید که آقای خلیلزاد این بار به دوحه، کابل و شماری از پایتختهای دیگر منطقه میرود.
خبرنامه میافزاید که در جریان این دید و بازدید با رهبران جمهوری و دیگر رهبران افغان، نمایندهگان طالبان و کشورهای منطقه که منافع شان را در یک راهحل پایدار سیاسی و آتشبس فراگیر در افغانستان میبینند، بحث خواهد کرد.
این سفر خلیلزاد درست در یک سالهگی توافق امریکا و طالبان، صورت میگیرد.
امریکا و طالبان در دهم ماه حوت ۱۳۹۸ پس از ۱۸ ماه گفتوگو، توافقنامۀ صلح را امضا کردند.
در این توافقنامه دو طرف تعهد سپردند که نیروهای خارجی تا ماه (می) سال ۲۰۲۱ میلادی از افغانستان بیرون شوند و طالبان نیز تعهد کردند که با شبکۀ القاعده قطع رابطه کنند و به دیگر گروههای هراسافگن اجازه ندهند تا از خاک افغانستان به امریکا و هم پیماناناش تهدیدی باشند.
همزمان با یکساله شدن این توافقنامه، طالبان میگویند که این توافقنامه راه عملی برای دستیابی افغانستان به ثبات و امنیت است.
این گروه هشدار میدهد که تلاشها برای بدیل این توافقنامه به نتیجه نخواهند رسید.
طالبان در اعلامیهیی که به مناسبت یک سالهگی توافق نامه دوحه صادر کردهاند، از ادامه حملههای هوایی نیروهای خارجی انتقاد میکنند: توافقنامۀ دوحه راه عملی را برای برقراری امنیت و ثبات در افغانستان ایجاد نمودهاست. اگر در مقابل آن، به هر بدیلی دیگر تلاش میشود، نتیجۀ آن از همین اکنون به ناکامی محکوم میباشد.
درهمین حال حکومت افغانستان میگوید که توافقنامه دوحه بهدلیل افزایش خشونتها از سوی طالبان، نتیجه دلخواهی را به همراه نداشتهاست.
بربنیاد این توافقنامه قرار بود ده روز پس از امضای آن، مذاکرات میان افغانان آغاز شود؛ اما چهگونهگی رهایی پنج هزار زندانی طالبان سبب شد که این کار عملی نشود، تا اینکه لویهجرگۀ مشورتی صلح دربارۀ رهایی چهار صد زندانی خطرناک این گروه تصمیم گرفت و حکومت افغانستان پنج هزار زندانی طالبان را رها کرد و گروه طالبان نیز یک هزار زندانی حکومت افغانستان را از بند رها کردند.
مذاکرات میان افغانان به روز دوم ماه سنبله سال ۱۳۹۹هجری خورشیدی – شش ماه پس از امضای توافقنامه دوحه – آغاز شدند، اما دو طرف سه ماه رأیزنی کردند تا اینکه تنها دربارۀ کارشیوۀ آغاز مذاکرات صلح به توافق رسیدند.
اکنون که چهار نشست میان گروههای تماس دو طرف دربارۀ تعیین آجندای مذاکرات برگزار شدهاند نتیجهیی را بههمراه نداشته و منابع آگاه از این نشستها میگویند که چگونگی سرعت در این مذاکرات به اعلام نتایج بازنگری امریکا از توافق نامه دوحه وابسته است.