۸ جدی ۱۳۹۸
نهاد حمایت کننده رسانه های آزاد افغانستان (نی) می گوید که میزان خشونت علیه خبرنگاران در کشور در مقایسه با سال گذشته میلادی، ۴۲ درصد کاهش یافتهاست.
مجیب خلوتگر؛ رییس اجرایی دفتر نی، امروز یکشنبه، ۸ جدی در یک نشست خبری در کابل گفت که یافتههای نظرسنجی تازه این نهاد نشان میدهد با آنکه هنوزهم خشونت علیه خبرنگاران ادامه دارد؛ اما میزان آن نسبت به سال ۲۰۱۸ میلادی ۴۲ را کاهش را نشان میدهد.
به گفته آقای خلوتگر، قتل، لتوکوب خبرنگاران، مشکلات مالی رسانهها و نیز عدم دسترسی به اطلاعات از برجسته ترین چالش هایی اند که خبرنگاران در کشور با آن مواجه هستند.
رییس اجرایی نی گفت که در سال ۲۰۱۹ میلادی حدود ۱۱۵ مورد خشونت علیه خبرنگاراان ثبت شده که شامل قتل، لتوکوب، بازداشت و تهدید به مرگ می باشد که تنها ۱۰ مورد آن مربوط به قتل خبرنگاران است؛ اما این مورد در سال گذشته دوبرابر (۲۰ تن) ثبت شده بود.
آقای خلوتگر گفت: «در سال گذشته ما شاهد ۲۰ مورد قتل رسانه ای بودیم که از این میان ۱۰ مورد قتل، دو مورد آن به صورت واضح تعریف نشده است. از جمله قتل خانم مینه منگل که در کابل کشته شد و دولت هنوز اعلام نکرده است که آیا کار رسانه ای خانم منگل باعث قتلش شده یا نه؟ دیگر موضوع آقای هوتکی است که در قندهار دو شب پیش از انتخابات کشته شد؛ اما تا امروز داستانهای گوناگون در این مورد تعریف می شود.»
بر اساس یافتههای «نی» در سال ۲۰۱۹ بیش از ۲۰ مورد در ارتباط به جراحت خبرنگاران که افزایشی ۵۰ درصدی را نشان میدهد و نیز بازداشت ۱۰ تن از سوی کارمندان امنیت ملی و دولت به ثبت رسیده است.
میزان رضایت خبرنگاران از دسترسی به اطلاعات، بخش دیگر این نظرسنجی است. گفتگوهای این نهاد با ۲۵۰ خبرنگار در ۲۴ ولایت نشان میدهد که ۵۰٫۸ درصد خبرنگاران درباره ممانعت از دسترسی به اطلاعات از سوی مسؤولین ابراز نگرانی کرده و تنها ۴۷ درصد به نحوی رضایت نشان دادهاند.
کمیته مصونیت خبرنگاران هم چندی قبل اعلام کرده بود که خشونت علیه خبرنگاران در ۶ ماه نحست سال ۲۰۱۹ در مقایسه با زمان مشابه در سال ۲۰۱۸، ۵۰ درصد کاهش یافتهاست.
در عین حال، سازمان گزارشگران بدون مرز نیز با نشر گزارشی به تاریخ ۲۶ قوس سال روان، گفتهبود که افغانستان با کشته شدن ۵ خبرنگار در سال جاری، سومین کشور مرگبار برای خبرنگاران شناخته شدهاست.
بر اساس این گزارش، در جریان سال ۲۰۱۹، در سراسر جهان ۴۹ خبرنگار کشته، ۳۸۹ تن بازداشت و ۵۷ تن دیگر نیز از سوی مخالفان گروگان گرفته شده اند.